Ethanol
Ethanol
Ethanol je bezbarvá prchavá
kapalina s charakteristickou vůní. Teplota tání je t =
Ethanol je hygroskopický a lehce zápalný. V nižších koncentracích má příjemnou chuť, ve vyšších koncentracích ostrou a palčivou. Je to dobré rozpouštědlo, rozpouští např. uhlovodíky, halogenderiváty, aldehydy, ketony i mnohé anorganické látky. Ethanol poskytuje všechny reakce, které jsou charakteristické pro primární alkoholy.
Nejstarší metoda na průmyslovou výrobu ethanolu se zakládá na lihovém (alkoholovém) kvašení. Při tomto způsobu výroby se jako výchozí látky používají rostlinné plodiny; jsou to buď rostlinné šťávy obsahující cukr, anebo rostlinné plodiny bohaté na škrob nebo celulózu.
Ethanol vzniká tedy mikrobiálně z některých monosacharidů (např. D-glukosy) účinkem kvasinek Saccharomyces cerevisiae. Proces se nazývá fermentace glukosy.
Koncentrovanější roztoky
ethanolu se získávají jeho destilací, avšak bezvodý ethanol (absolutní líh),
tedy 100% ethanol se získává chemickým odstraněním zbylé vody, nikoliv
destilací, kterou nikdy nelze dosáhnout 100% ethanolu.
Ethanol se používá k výrobě lihovin, jako rozpouštědlo, v kosmetice, pro výrobu léčiv.